oktober 13, 2022,

Direct ingaand pensioen: uitstellen of toch niet?

Anticiperen of speculeren op een hogere rente?

Met de historisch lage rentes van de afgelopen jaren is het volstrekt begrijpelijk dat klanten gevoelig zijn voor stijgende rentes. Nu de rentes sinds november 2021 aan een stevige opmars bezig zijn, voedt dit de behoefte bij klanten om de pensioenuitkering uit te stellen om zo gebruik te willen maken van een hogere rente. En die hogere rente kan zeker een verschil maken in uitkering. Toch is het voor veel klanten niet verstandig om de aankoop van hun pensioenuitkering uit te stellen. Want renteontwikkelingen zijn grillig. En na weken van renteverhoging kan zo maar een stevige renteverlaging volgen.

Gemiste uitkeringen zijn lastig terug te verdienen

Een direct ingaand pensioen heeft als kenmerk dat de uitkering levenslang is. Drie maanden de aankoop van de pensioenuitkering uitstellen, zal moeilijk in te halen zijn. De koopsom levert weliswaar een iets hogere aanspraak op vanwege de hogere leeftijd. En de rente zou in die drie maanden dus hoger kunnen uitpakken. Toch valt het niet mee om het uitstel ‘terug te verdienen’.

Voorbeeld
Een klant met een koopsom van € 150.000,- en een meeverzekerde partner heeft bij directe ingang een vaste uitkering per maand van ca. € 600,-. Als de klant de aankoop van zijn pensioenuitkering drie maanden uitstelt, wordt de uitkering door de hogere leeftijd € 605,- per maand bij een ongewijzigde levensverwachting. De klant heeft echter wel 3x € 600,- = € 1.800,- gemist. 

Uitstel vanwege de 10% lumpsum uitkering

Ook signaleren wij dat er werknemers zijn die de aankoop van hun pensioenuitkering willen uitstellen vanwege de mogelijkheid uit het pensioenakkoord om per 1 januari 2023 ineens 10% op te nemen. Voor een inkomensplanning kan het een mooie faciliteit zijn. Het brengt natuurlijk wel een verlaging van het ouderdomspensioen met zich mee. Daarnaast is de eenmalige hoge uitkering een extra inkomen en zal vanwege de hoogte al snel het hoge IB-tarief zijn belast.

Een hoog/laag uitkering zou dan een goed alternatief kunnen zijn. Als de werknemer gevoelig is voor het risico van uitstel, dan zal een variabel pensioen wellicht ook een goed alternatief kunnen zijn. Daarbij wordt een toekomstig stijgende rente namelijk jaarlijks in de uitkering verwerkt. Het is belangrijk om een goede afweging tussen de mogelijkheden te maken. Wij helpen graag!

Meer weten over de mogelijkheden?

Wij vertellen je er graag meer over.