augustus 15, 2023,

Wat is het verschil tussen lijfrente en pensioen?

Wat is lijfrente?

Niet alle ‘pensioenen’ zijn hetzelfde. Pensioen is iets dat alleen via een werkgever verkregen kan worden. Lijfrente(rekening) is een oudedagsvoorziening die een ondernemer of een particulier voor zichzelf  bij een bank of verzekeraar kan openen. Hierbij legt u periodiek een bedrag in waarmee u lijfrentekapitaal opbouwt.

Een goede pensioenvoorziening regelt normaal gesproken 3 onderwerpen:

  1. Een spaarpot voor later.
  2. Een uitkering voor de partner en eventuele kinderen na een overlijden.
  3. Een voorzetting van de premie betaling bij arbeidsongeschiktheid.  

Het grootste deel van de premie die u inlegt wordt gebruikt voor de spaarpot voor later. Wat voldoende is bepaalt u zelf (welke aanvulling heeft u nodig boven op AOW en eventueel pensioen via uw vroegere werkgever?). Vroeg beginnen is extra interessant want dan kan uw geld lang renderen. 

Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen lijfrente en pensioen?

Uitkeringsduur

Pensioen kent vanaf een zelf te kiezen (pensioen) datum maar één uitkeringsduur, namelijk levenslang.  Lijfrente is wat dat betreft flexibeler want u (als ondernemer) kunt kiezen voor tijdelijk (minimaal 5 jaar vanaf de AOW leeftijd), maar ook voor 20 jaar (i.p.v. levenslang) en combinaties (ook levenslangs met tijdelijk).  

Verzorging partner/kinderen

In Pensioen zit (meestal) een verzorging van de partner/kind en dat is bij lijfrente vaak niet het geval. Naast een lijfrente rekening/verzekering zou u dus ook nog moeten nadenken over een overlijdensrisicoverzekering zodat u partner/kind niet onverzorgd achter blijft wanneer u komt te overlijden.

De meeste ondernemers hebben als het goed is al wel een ORV (overlijdens risico verzekering). Omdat de premies de laatste jaren flink gedaald zijn , kan het interessant zijn om te kijken of u nog goed (tegen een juiste premie) bent verzekerd.

Pensioencommunicatie

Jaarlijks krijgt een pensioendeelnemer een UPO (uniform pensioenoverzicht). Een ondernemer krijgt van zijn/haar bank een waardeoverzicht per 31 december.  Een lijfrenterekeninghouder ziet de rechten niet op het integrale overzicht via www.mijnpensioenoverzicht.nl (daar worden alleen AOW rechten en pensioenen getoond).

Financieel

Pensioenadvies via de werkgever wordt onderhouden, volgt de actualiteit en wordt door de werkgever betaald.  De meeste adviseurs beantwoorden vragen van pensioendeelnemers namelijk gratis als dit in de beheeractiviteiten is opgenomen. Vragen of onderhoud aan een  lijfrenterekening  zijn voor de rekeninghouder. 

Overige verschillen

  • Bij zowel pensioen als lijfrente is de premie fiscaal aftrekbaar, en zijn de uitkeringen belast. 
  • Bij Pensioen kan de deelnemer nu nog meer premie investeren, maar dat verschil verdwijnt na het pensioenakkoord. 
  • Bij Pensioen kan de werknemer meer jaren uit het verleden inhalen. Onbeperkt, t.o.v. 7 jaar bij lijfrente.  (7 jaar wordt 10 jaar na pensioenakkoord).
  • Bij Pensioen wordt de premiebetaling na arbeidsongeschiktheid door de pensioenverzekeraar overgenomen terwijl de lijfrentepremie gewoon betaald zal moeten worden (stoppen met opbouwen kan uiteraard altijd).
  • Lijfrente is met betrekking tot premiebetaling flexibeler, want u bepaalt of,  wanneer,  en wat u wilt investeren. 

Er zijn nog meer verschillen tussen lijfrente en pensioen te beschrijven, maar u moet onthouden dat ‘Pensioen’advies altijd maatwerk is. De keuze tussen Pensioen of Lijfrente is en blijft afhankelijk van wat u wilt en kunt betalen en uiteraard uw wensen. 

Wij helpen u graag. 

Meer weten over de mogelijkheden?

Wij vertellen je er graag meer over.